top of page

SEVAN

Güncelleme tarihi: 27 Eyl 2018

Ermenistan’ın en büyük su kütlesi olan Sevan Gölü, ülkenin yaz turizmi merkezi. Erivan’dan günübirlik gidilebileceği gibi birkaç gün civardaki doğal güzelliklere de zaman ayırılabilir.

Erivan’da geçirdiğim 2 günden sonra yapacak fazla bir şey kalmayınca sabah kalkar kalkmaz Sevan’a gitme kararı aldım. Sevan’a giden dolmuşlar Yeritasardakan Metro İstasyonu’nun çıkışında parkın hemen üst tarafında yer alıyor. 20 dakikada bir kalkan dolmuşlar herhalde 3 haftalık seyahatim boyunca kullandığım en konforlu ulaşım aracıydı. 5-6 kişilik bu dolmuşlar ile Sevan’a yaklaşık 1 saatte ulaşılıyor.

SEVAN DOLMUŞLARI DURAĞI

Ama Sevan’a varmak Sevan Gölü’ne varmak demek olmuyor. Sevan, Sevan Gölü’nün yanında buluna bir kasaba. Google.maps’e bakınca ikisi arasındaki mesafe 3 saat gözüküyordu. Hiç inandırıcı gelmediği için ben de yürümeye koyuldum. Bir anda kendimi ucu gözükmeyen bir otobanın yanında yürürken buldum. 3 saat sürmezdi ama o sıcağın altında ne kadar süreceğini bilemediğim bir yolu yürümek istemedim ve yolda bir taksiye atlayıverdim. Taksici önce diğer müşterisini evine bıraktı, sonra da beni. Tabii ki kazıklamaya çalıştı, ama 15000 AMD’den 700 AMD’ye düşürttüm. İsyankar ve kavgacı olmakta fayda var.

Sevan Gölü, Ermenistan’ın Geğarkunik bilgesinde yer alan yaklaşık 1000 kilometrelik yüzölçümü ile Kafkaslar’ın en büyük gölü olma özelliği taşıyor. En büyük ilgiyi ise Sevanavank Manastırı görüyor. Bir zamanlar gölün üzerindeki bir ada olan “Kghzi” adlı yarımadanın üzerinde bulunuyor manastır. Zaten “kghzi” ada anlamına geliyormuş.

SEVAN GÖLÜ & SEVANAVANK MANASTIRI

8. yüzyılın sonlarına doğru bu adaya gelen keşişler öncelikle burada küçük bir şapel inşa etmişler. Ardından adanın uygun konumundan dolayı adanın kayalıklarını kullanarak 3 kilise, odalar ve adaya girişi sağlayan küçük bir kapı inşa etmişler. 9. yüzyılda inşa edilen bu yapılardan sadece 2 kilise kalmış: Surp Arakelots & Surp Astvatsatsin.

Ana kilisenin içinde çok ilginç bir “haçkar” bulunuyordu. Haçkar, Erivan yazımda da anlattığım gibi “haçlı taş” anlamına geliyor. Dikdörtgen veya haç şeklindeki bu taşlar özellikle üzerindeki motifler ile dikkat çekiyor. Bu kilisedeki haçkar da üzerindeki Moğol yüz hatlarına sahip İsa ile diğerlerinden ayrılıyor. 12. ve 13. yüzyıllarda Moğal egemenliği altında yaşayan Ermeniler’in kiliselerine Moğollar bir şartla dokunmamış. O da eğer ki kutsal figürleri Moğollar’a benzer şekilde yaparlarsa imiş.

Manastır birçok kez Arap saldırısına maruz kalmış. 17. yüzyılda yapıyı çevreleyen duvarlar harap olmuş. 1930’a kadar da dini işlevini son keşiş adayı terk edene kadar sürdürmüş.

Manastır gerçekten de görülmeye değer bir yer. Özellikle göl manzarası huzur verici. Ama fazla huzura dayanamayan ben hemen manastırın aşağı tarafına doğru indim. Aşağıda birçok tezgahta hediyelik eşya satılıyor. Fiyatlar ise tıpkı bizim yazlık beldelerdeki gibi turist kazığı. Gölün etrafında birçok otel ve restoran da bulunuyor. Plajlar da hep otellere ait. Yani gölü ticarethaneye çevirmişler.

Sevan’da mutlaka Sevan Alabalığı yemeyi öneriyorlar. Ancak Erivan’da 40-50 TL civarında olan balığın böyle turistik bir yerde daha pahalı olacağını düşünerek yemeyi tercih etmedim. Açıkçası gölü pek iyi değerlendirebildiklerini düşünmedim. Gölü otellere kaptırmak yerine, gelen turistlerin vakit geçirebileceği alanlar oluşturulabilirmiş. Tüm günümü geçirebileceğimi düşündüğüm Sevan’da hiçbir şey yapamadan geri döndüm.

AŞAĞI SEVANAVANK

Ama ben göl kenarında uzanıp keyif yapmayı severim diyenlere ve altında aracı olanlara Sevan’dan gidip gelebilecekleri birkaç farklı aktivite imkanı da var. Sevan’dan yaklaşık 40 dakika uzaklıktaki Dilican’da bir Milli Park bulunuyor. Burada doğanın, vadilerin tadı çıkarılabilir.

Gölün güney kısmında yer alan Vardenis ise Sevan’a 1,5 saat uzaklıkta. Burada Haçkar yapım atölyesi, Ermeni lavaşı ve şarap üretim yerleri görülebilir.

Yine gölün güney kısmında ağız kısmı bir göl olan Armağan Dağı ve yakınında bulunan Selim Kervansarayı görülebilir yerler. Ama buralara dediğim gibi toplu ulaşımla gitmenin yolu bildiğim kadarıyla yok varsa da günün belli saatlerinde olduğu için zor.

Sevan Turist Bilgilendirme Ofisi ile görüşmek isterseniz +33499199555 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

TSAMAKABERD - SEVAN

Comments


bottom of page